Wanneer is een frankeermachine rendabel

28 april 2016

Sta de komende tijd eens stil bij de manier waarop u frankeert en of dat voor u de voordeligste manier is. De post is namelijk grillig en dat betekent dat u eigenlijk per dag moet kijken welke manier van frankeren het voordeligst is. Onze ervaring is dat men al jaren dezelfde methode gebruikt om post te frankeren. Terwijl de poststroom wel verandert, laat men de manier waarop frankeert wordt ongemoeid. Zonde van de portokosten. De ene keer is namelijk de frankeermachine interessant en de andere keer wellicht Partijenpost. Om een juiste inschatting te maken van de kosten, zijn meerdere factoren belangrijk.

Hoeveel post verstuurt u per dag?

Eén poststuk per week is al genoeg om een frankeermachine rendabel te maken. Bij ongeveer 5 poststukken per dag kan een frankeermachine zichzelf gaan terugbetalen. Dit is wel afhankelijk van het gewicht van uw poststukken.

Hoe zwaar is uw post?

Hoe zwaarder het poststuk hoe groter het voordeel met een frankeermachine. Een gemiddelde poststroom is verdeeld over meerdere categorieën. Op binnenlandse brieven kunt u maar liefst 48 cent besparen.

"Inderdaad binnen enkele seconden zie ik wat voor mijn dagelijkse post met verschillende formaten de meest gunstige verzendwijze is. Ik ben niet gebonden aan een minimale partij van 250 stuks of orderbedrag van EUR 22,-. In de online tool geef ik aan wat het gewicht, formaat en aantal stukken is en het systeem laat zien wat het verschil is in kosten van verzendwijze. Dit scheelt mij de nodige portokosten."

De voordeligste manier om te frankeren is voor iedere poststroom anders. Hoeveelheid, gewicht, en formaat zijn van groot belang op de portokosten. Hoe zwaarder, hoe duurder en meer is niet per definitie goedkoper. PostNL heeft met name de laatste jaren de spelregels veranderd van partijenpost. Een eenvoudig voorbeeld: U moet in 2016 voor minimaal € 22 aan post aanleveren. Doet u dit niet dan betaalt u toch € 22. Voorheen was dit € 20. Dit is een verhoging die redelijk stilletjes werd doorgevoerd maar er wel voor zorgt dat u ongeveer 10 brieven meer moet versturen om aan het minimum orderbedrag te komen.

Binnen 5 seconden weten wat de voordeligste manier van frankeren is voor u

Nu kunt u het tarievenboekje van PostNL gaan uitpluizen en de tarieven met elkaar gaan vergelijken maar dit kan sneller. Er is een online rekenmodule

beschikbaar waarmee u de portokosten van verschillende methodes met elkaar kan vergelijken. De module baseert zich op de methodes die PostNL aanbiedt. De vergelijking die wordt gemaakt is tussen postzegels, de frankeermachine en partijenpost. Vul uw poststroom in en binnen 5 seconden heeft u een uitgebreid vergelijk.